Jump to content
the village idiot

Talking about my generation

Recommended Posts

Really not sure as never gone that high. That is asking a hell of a lot from a 100 v feed yet the yanks do it. Is it a 3 phase 2.2 motor then.Start up load ??

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, topchippyles said:

Really not sure as never gone that high. That is asking a hell of a lot from a 100 v feed yet the yanks do it. Is it a 3 phase 2.2 motor then.Start up load ??

Understood.

 

It's a single phase motor, but yes, they tend to have a high start up load.

Share this post


Link to post
Share on other sites
48 minutes ago, doobin said:

What use is 3.3kva when it's a 10kva generator? Might as well buy a cheap little generator if that's all you need.

Thought it might have enough grunt left in it to at least power one 2.2kw motor with some technical jiggery pokery.

 

Looking less likely now.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, the village idiot said:

Understood.

 

It's a single phase motor, but yes, they tend to have a high start up load.

Would you have the plate rating (picture) 3.3 kva will easily start and run a 2,2 kw 240 motor 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minutes ago, topchippyles said:

Would you have the plate rating (picture) 3.3 kva will easily start and run a 2,2 kw 240 motor 

I'll take a picture of the plate tomorrow. The motor is running a hydraulic pump for a log splitter.

 

The 10kva started and ran both our splitters (2x 2.2kw) no problem. I also have a 5kva petrol generator which will only run one splitter. 

 

Edit. Also hired in a 6kva which would also only run one splitter. This is why I am dubious that 3.3kva would be enough to start a 2.2kw motor. 

Edited by the village idiot

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, topchippyles said:

Did the 5 kva genny start and run the 1 easily 

Yes, but the splitter motor does cut out occasionally if I get a really gnarly log. This may not be due to the generator though.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Featured Adverts

About

Arbtalk.co.uk is a hub for the arboriculture industry in the UK.  
If you're just starting out and you need business, equipment, tech or training support you're in the right place.  If you've done it, made it, got a van load of oily t-shirts and have decided to give something back by sharing your knowledge or wisdom,  then you're welcome too.
If you would like to contribute to making this industry more effective and safe then welcome.
Just like a living tree, it'll always be a work in progress.
Please have a look around, sign up, share and contribute the best you have.

See you inside.

The Arbtalk Team

Follow us

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.